Який напрям психотерапії обрати?

Після прочитання цієї статті ви зможете розібратись, який напрямок краще обрати у вашому випадку
Ми створили цю статтю, щоб допомогти вам розібратися у різноманітті психотерапевтичних методів, при цьому не навантажувати вас зайвим. Наша мета – зробити процес вибору психолога менш складним і більш зрозумілим, щоб ви могли зосередитися на найголовнішому – своєму психічному здоров'ї та благополуччі.
Якщо ви не бажаєте розбиратись самостійно, залишайте заявку на сайті або пишіть нам у телеграм. Ми допоможемо підібрати психолога, відповімо на ваші питання та підтримаємо на початку шляху турботи про ментальне здоров'я.
Ніяких ботів, тестів чи алгоритмів. Ми команда людей, які мають компетенції, щоб допомогти сформувати запит і направити вас до потрібного фахівця, щоб зекономити ваш час та справді почути вас і вашу проблему.

Складно самостійно обрати психолога?

Напишіть нам в Телеграм або заповніть форму нижче. У другому випадку ми відповімо вам у Телеграмі протягом 24 годин. А якщо не знайдемо в Телеграмі, то напишемо на email.
Дякую! Ми отримали твій запит і зв'яжемось із тобою в Телеграмі протягом 24 годин.

Якщо не знайдемо тебе в Телеграмі, то напишемо на email.

Перевіряй, будь ласка, папку Спам — лист може потрапити туди.
Ой! Перевір правильність заповнення форми!

Які є напрямки психотерапії?

1. Психодинамічні напрямки — психоаналіз, юнгіанський аналіз, транзактний аналіз
Психодинамічні підходи базуються на теоріях Зигмунда Фройда і Карла Юнга. Вони зосереджуються на підсвідомих процесах, внутрішніх конфліктах і минулих переживаннях, які впливають на теперішню поведінку і емоційний стан клієнта.
2. Гуманістичні напрямки — гештальт-терапія, клієнт-центрова терапія, коучинг
Гуманістичні підходи засновані на ідеї, що кожна людина має потенціал для самореалізації і особистісного зростання. Вони створюють підтримуюче середовище, в якому клієнти можуть досліджувати свої почуття і розвивати самосвідомість.
3. Когнітивно-поведінкові напрямки — когнітивно-поведінкова терапія (КПТ), діалектично-поведінкова терапія (ДПТ), терапія прийняття та відповідальності (ACT), схема-терапія
Когнітивно-поведінкові підходи зосереджуються на зміні конкретних поведінкових моделей і думок, які викликають проблеми у клієнта. Вони базуються на науково дослідних методах і мають доведену ефективність у терапії психічних розладів.

Як зрозуміти, який напрям психотерапії вам підійде?

Ваші відповіді на питання нижче можуть допомогти вам зорієнтуватися, які напрямки підійдуть для вас краще.
1
Де «живе» ваша проблема: у минулому, теперішньому чи майбутньому?
Може здаватись, що «проблема» всюди: в тому, що зі мною трапилось, і в тому, що є зараз, і в тому, що чекає у майбутньому. Проте відповідь на нього допоможе обрати напрямок роботи.
Якщо ви відчуваєте, що маєте потребу у тому, щоб справлятися з важким минулим досвідом, дитячим досвідом, чимось, що сталось у минулому, але досі заважає вам жити те життя, яке б ви хотіли, є сенс розглядати психотерапію, та орієнтуватись, що така робота просто не може бути короткотривалою. Помічними тут будуть:
Психоаналітичні напрямки, де ви будете досліджувати підсвідомі процеси та внутрішні конфлікти, пов'язані з травмою, щоб зрозуміти і «зцілити» емоційні рани. У нашій команді у напрямку юнгіанського аналізу працює Інна, а консультує у транзактному аналізі — Олена.
Гештальт-терапія та її фокус на усвідомленні «тут і зараз», щоб зрозуміти вплив минулих травм на теперішнє життя і виражати емоції.
психолог для пар онлайн
Гліб
Лікар-психолог, психотерапевт. Член Національної асоціації гештальт-терапевтів України (НАГТУ)
Сторінка Гліба
Олена
Психотерапевтка, психологиня, спеціалістка з МАК та по роботі з травмою
Сторінка Олени
Клієнт-центрова терапія: cтворює підтримуюче середовище для безпечного дослідження емоцій і досвіду, пов'язаного з травмою.
Іван
Практикуючий психолог, психотерапевт у центрованому на особистості методі Карла Роджерса, консультант із сексуальної освіти.
Сторінка Івана
Катерина
Практикуюча психологиня у клієнт-центрованому напрямку та емоційно-фокусованому підході; членкиня Національної психологічної асоціації
Сторінка Катерини
Схема терапія, травмофокусована КПТ, АКТ — для дослідження думок, моделей поведінки, установок та глибинних переконань.
Якщо ви помічаєте, що стрес та страждання створюють для вас ситуацію, яку важливо вирішувати зараз, а ви:
— не знаєте, як діяти,
— знаєте, як діяти, проте не можете зважитися на прийняття важкого рішення,
— приймаєте важке рішення, проте важко призвичаїтись до змін, і це викликає багато переживань,
є сенс розглядати для себе короткотривале психологічне консультування (до 10 сесій). Цей підхід дозволяє швидко отримати підтримку та інструменти для вирішення нагальних проблем, незалежно від сфери, де вони виникають: розлучення, зміна роботи, проблеми у бізнесі, стрес, пов'язаний з війною, відключення, стрес переїзду, втрата близької людини, важкий конфлікт тощо.
Якщо ваші психологічні труднощі почалися і пов'язані з конкретною ситуацією у вашому житті і, ймовірно, зникнуть, коли ця ситуація закінчиться, вам може допомогти психолог-консультант. Обирайте напрямок на основі ваших потреб і побажань до процесу роботи.
Якщо прагнете швидко прийняти рішення та навчитись по-іншому справлятися із ситуацією і діяти більш активно, підходять поведінкові напрямки: КПТ, АКТ, коучинг.
Якщо бажаєте краще зрозуміти, що і чому відчуваєте «тут і зараз», навчитися краще розуміти і висловлювати свої переживання, зверніть увагу на гуманістичні та психоаналітичні напрямки: гештальт, клієнт-центрова терапія, екзистенційний аналіз.
Описані акценти різних підходів — ефективні дії та краще розуміння себе. Вони взаємопов'язані і не виключають одне одного. Майстерність консультанта визначає, наскільки вдасться знайти потрібний баланс.
У нашій команді небагато психологів-консультантів, адже ми ретельно їх відбираємо та супроводжуємо на всіх етапах роботи з клієнтом, тому ви можете бути впевнені в етичності та професійності фахівця.
Консультанти сервісу «Твій психолог», з якими ви можете почати роботу у найближчий час:
Дара
КПТ-консультантка, КПТ-терапевтка у навчанні, членкиня УАКПТ
Сторінка Дари
Дар'я
Психологиня, КПТ-консультантка, КПТ-терапевтка у навчанні; членкиня Національної психологічної асоціації та УАКПТ
Сторінка Дар'ї
психолог львів
Роксолана
Клінічна психологиня, кандидатка в психотерапевти в методі Гештальт, лаборантка кафедри Психології та Психотерапії УКУ
Сторінка Роксолани
Олена
Психологиня, членкиня Національної психологічної асоціації; психологічне консультування у КПТ-підході та транзакційному аналізі (у навчанні)
Сторінка Олени
Світлана
Психологиня у мультимодальному підході; консультантка із сексуальної освіти, символ драма; членкиня Асоціації психологів вищої школи України
Сторінка Світлани
Труднощі, пов'язані із баченням майбутнього: страхи, невпевненість, нерозуміння куди рухатись —  це зона застосування напрямків роботи, що працюють із сенсами, цінностями, цілями, навичками планування та самодисципліни.
Якщо бажаєте поміркувати про важливе у житті, поринути у дослідження сенсу існування, зокрема у непростий воєнний час, коли на нашу долю випадає багато випробувань — спробуйте екзистенційний аналіз, адже відомий «психолог із концтабору» є одним із засновників напрямку логотерапії, що є одним з методів екзистенційної психотерапії.
Якщо прагнете успіху у певних сферах, бажаєте швидко «прокачати» навички планування, постановки цілей і самодисципліни — є сенс звернутись до коуча і разом із ним поставити цілі та рухатись до них крок за кроком.
Тетяна
Коучиня з міжнародною сертифікацією РСС ICF; КПТ-, АКТ-консультантка; майндфулнес-інструкторка, співзасновниця сервісу «Твій психолог»
Сторінка Тетяни
Марія
Психологиня, психотерапевтка в навчанні в напрямку екзистенційного аналізу і логотерапії, травматерапевтка в навчанні
Сторінка Марії
Інна
Психологиня, сексологиня, юнгіанська консультантка, екзистенційна психотерапевтка
Сторінка Інни
Дар'я
Психологиня, КПТ-консультантка, КПТ-терапевтка у навчанні; членкиня Національної психологічної асоціації та УАКПТ
Сторінка Дар'ї
Дар'я
Практикуюча психологиня у напрямку КПТ та схема-терапії із медичною спеціалізацією
Сторінка Дар'ї
2
Які цілі терапії? У сесії має бути чітка структура чи вільна розмова про важливе?
Ці характеристики не є взаємовиключними, але кожна група напрямків буде «тяжіти» до якогось з «полюсів». Приблизно так:
який напрям психотерапії обрати
Ми не претендуємо на точність, схематично розподіливши напрямки за нашим баченням. Якщо вам важлива чітка структура і навчання новим навичкам з опорою на дії, краще обрати поведінкові підходи. Це не означає, що така робота буде сухою і директивною. Досвідчений спеціаліст уважно ставитиметься до ваших почуттів, думок і потреб, водночас пильнуватиме план на сесію.
На іншому полюсі — підходи, де план і результат кожної сесії не є головним. Головне — це терапевтичний стосунок і те, що відбувається тут і зараз. Але це не означає, що така робота безцільна. Вона про стосунок і процес, у якому зміни відбуваються через глибокий контакт з терапевтом і самим собою.
Цей поділ умовний і не означає, що спеціалісти поведінкових напрямків нехтують терапевтичним стосунком, а гуманістичних чи аналітичних —  діють безцільно. Це про притаманні підходам акценти.
3
Чи маєте ви діагностований фахівцем психічний розлад?
В результаті діагностики психіатра може зʼясуватись, що ви маєте ознаки певного психічного розладу. Зазвичай оптимальний ефект лікування досягається поєднанням правильно підібраних ліків та психотерапії. І тоді постає питання вибору психотерапевтичного підходу.
Часто для окремих психічних порушень одні психотерапевтичні підходи виявляються більш ефективними за інші. Тож діагностика лікаря-психіатра передбачає надання рекомендацій щодо методу психотерапії, який буде помічним.
Проте якщо ви не отримали такої рекомендації, нижче бліц на основі інформації від Аmerican Psychological Association (APA) та коментарів психіатрині сервісу «Твій психолог» Анастасії.
Депресивний розлад: Когнітивно-поведінкова терапія (КПТ), Психодинамічна терапія, Терапія прийняття та зобов'язання (АКТ),  Розвиток навичок майндфулнес для зниження стресу (MBSR) (у період ремісії), Схема-терапія.
Генералізований тривожний розлад: Когнітивно-поведінкова терапія (КПТ), Терапія прийняття та зобов'язання (АКТ), Розвиток навичок майндфулнес для зниження стресу (MBSR), Психодинамічний напрямок.
Межовий розлад особистості: Діалектична поведінкова терапія (DBT), Схема-терапія, Психодинамічна терапія, Когнітивно-поведінкова терапія (КПТ)
Соціальна тривога: Когнітивно-поведінкова терапія (КПТ), Групова терапія спрямована на розвиток  навичок спілкування, Терапія прийняття та зобов'язання (АКТ), Розвиток навичок майндфулнес для зниження стресу (MBSR), Психодинамічна терапія.
ПТСР: Когнітивно-поведінкова терапія з фокусом на травму (TF-CBT), Терапія десенсибілізації і переробки рухами очей (EMDR), Експозиційна терапія (ЕТ), Тренінг афективної регуляції і міжособистісних навичок (STAIR), Розвиток навичок майндфулнес для зниження стресу (MBSR).
Якщо ж відходити від доказових приписів, то гештальт може підійти людям, які не розуміють своїх емоцій, роз’єднані зі своїм тілом, важко концентруються на «тут і тепер».
Екзистенційна може бути помічною у переживанні втрати, горюванні. А при болях чи соматичних хворобах є сенс звернутись до Тілесно-орієнтованої терапії.
Анастасія
Лікарка-психіатриня, магістерка психології; психіатрична діагностика та лікування психічних розладів
Сторінка Анастасії
Список невичерпний, і є сенс базувати вибір не тільки на рекомендованому методі. Результат психотерапії може залежати від багатьох інших факторів: часових та фінансових обмежень, особистісних особливостей клієнта та терапевта, досвідченості та обізнаності терапевта, мотивації клієнта на одужання та інших.
Також важливо переконатися, що обраний підхід є доказовим, тобто що проводились наукові дослідження його ефективності, а сам терапевт отримав якісну освіту в цьому напрямку та має відповідні дипломи та сертифікати.

Як обрати напрям психотерапії?

Обирайте фахівця, який має відповідну кваліфікацію, сертифікації та освіту. Не варто орієнтуватися лише на популярність у соцмережах. Також важливо зрозуміти, де «живе» ваша проблема (у минулому, теперішньому чи майбутньому), ваші цілі на роботу, індивідуальні особливості та вподобання, наявність діагностованих психічних розладів, щоб обрати відповідний напрямок роботи і спеціаліста.
Ми зібрали 19 досвідчених та кваліфікованих спеціалістів у широкому колі запитів та сертифікованих у різних напрямках на сервісі «Твій психолог».
Віримо, що дана стаття допоможе вам визначитись. На випадок, якщо ви все ще сумніваєтесь у тому, хто саме із фахівців і у якому напрямку вам потрібен, — залишайте заявку на сайті, і у найближчий час ми із вами сконтактуємо, або напишіть напряму нам у телеграм, і ми з радістю допоможемо вам вирішити ваше питання!
Статтю підготували:
Тетяна
Коучиня з міжнародною сертифікацією РСС ICF; КПТ, АСТ-консультантка; інструкторка MBSR; співзасновниця платформи для саморозвитку “До себе”
Сторінка Тетяни
Анастасія
Лікарка-психіатриня сервісу «Твій психолог»
Сторінка Анастасії

Вас можуть зацікавити: